STARTUJE NOVÝ STAVEBNÍ ZÁKON STAVEBNÍ POVOLENÍ DO MĚSÍCE A CHAOS NA ÚŘADECH.

Potřebujete postavit dům na klíč? Chcete mít vše hotové od A do Z a v klidném prostředí? ValTag s.r.o. – je osvědčená stavební společnost, která za 15 let své činnosti realizovala více než 60 projektů.

Dlouhé měsíce čekání vystřídá třicetidenní řízení a jedno razítko. V platnost v pondělí vešel nový stavební zákon. Jeho cílem je po letech příprav a jednání, kterými prošla současná i minulá vláda, nastolit nová pravidla pro tuzemské stavebnictví.

Primárně jde o zrychlení a zjednodušení povolování staveb. Podle řady odborníků právě to způsobilo dlouhodobý deficit nově postavených nemovitostí a zhoršuje to krizi bydlení.

Tři změny, které přinese nový stavební zákon

Nová legislativa zavádí jedno řízení o povolení místo dosavadních dvou samostatných řízení (územního a stavebního). Nově se tak bude v jediném řízení posuzovat stavba jako celkový záměr jak z hlediska jeho umístění, tak povolení, včetně např. připojení k silnici a podobně.

Zákon zároveň zkracuje lhůty na vyřízení povolení. Rodinný dům, který se v rámci nového zákona řadí do kategorie jednoduchých staveb, by tak mohl být nově povolen do třiceti dnů od podání žádosti. V případě složitějších staveb, jako je například celý bytový dům, bude mít úředník lhůtu dvojnásobnou.

Stavební úřad bude tyto lhůty moci prodloužit maximálně o dalších 60 dní.

Velkou ambici stát vkládá také do digitalizovaného systému, přes který budou stavebníci i úředníci nově v rámci řízení komunikovat.

Panuje totiž obava, že úředníci na úřadech nejsou na nová pravidla dostatečně proškoleni. Stěžovali si na to redakci Seznam Zpráv například pracovníci stavebního úřadu Prahy 12, kteří měli zatím možnost seznámit se s novým systémem – Portálem stavebníka – pouze prostřednictvím prezentace na školení letos koncem dubna.

Problém měly některé úřady také s vybavením. 

Problémy úředníků ale nebyly to jediné, čeho se celý obor, jen krátce před nabytím účinnosti nového zákona, obával. Celý trh bojoval s vážným nedostatkem informací, které pro přípravu na stavební řízení podle nových pravidel potřeboval. Ještě na konci letošního května chyběly například prováděcí vyhlášky, se kterými by se mohli úředníci seznámit.

Jen krátce nato Ministerstvo pro místní rozvoj informovalo, že vyhláška o požadavcích na výstavbu prošla evropským procesem notifikace.

Stavební řízení bude o třetinu jednodušší, slibuje ministerstvo

Podle ministra Bartoše je nyní zákon i jeho následné převedení do praxe připravené. „Stavební zákon byl schválen v květnu minulého roku. Není to novinka, která by měla začít po několika krátkých měsících platit. V rámci stavebního řízení dojde ke zjednodušení o 30 procent.

Podle odhadu České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) na stavební úřady do konce června dorazily tisíce nových žádostí. 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-stavebni-povoleni-do-mesice-a-chaos-na-uradech-startuje-novy-stavebni-zakon-254864

nejnovější zprávy

S blížícím se létem se opět naplno rozjíždí chatařská sezona. Stačí jen sednout do auta, vzít děti a košík na...
Dlouhé měsíce čekání vystřídá třicetidenní řízení a jedno razítko. V platnost v pondělí vešel nový stavební zákon. Jeho cílem je...
Zaměstnanci stavebních úřadů zažívají nebývale rušný červen. Kvůli změnám stavebního zákona jim chodí více žádostí od lidí a firem než...
KONTAKTUJTE NÁS

VÍTEJTE VE SPOLEČNOSTI VALTAG S.R.O.

Naše zkušenosti, profesionalita a odpovědnost v každé fázi – záruka kvality, transparentnosti a úspory rozpočtu pro váš stavební projekt.

TELEFON

+420 773 001 729

NAŠE ADRESA

Petrohradská 216/3, Vršovice, 101 00 Praha 10

IČO: 17795435
DIČ: CZ17795435

ŽÁDOST O BEZPLATNOU KONZULTACI

Přihlaste se ke konzultaci nebo nám zašlete svůj dotaz. Rádi s vámi probereme možnosti vašeho projektu a připravíme předběžný odhad nákladů.

Žádost o bezplatnou konzultaci.

Rádi s vámi prodiskutujeme možné varianty realizace projektu a připravíme předběžný odhad nákladů.